fbpx

MARCO GERRIS

Marco Gerris is regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective. En eigenlijk nog veel meer. Hij wil namelijk nooit kiezen. De geboren Filippijn groeit op in België en fietst daar van turnen naar vioolles om daarna toch te kiezen voor judo en de saxofoon. Ook na zijn middelbare school is het voor de energieke creatieveling moeilijk op één plek te blijven zitten. Hij volgt studies aan de Antwerpse Toneelschool Herman Teirlinck, het Hoger Instituut voor Danspedagogiek en Open Living Theater maar vindt nergens echt zijn plek.

Eind jaren negentig verpandt hij zijn hart aan Amsterdam waar hij als danser, skater en acteur aan de slag gaat. Hij wordt verkozen tot Nederlands kampioen Freestyle Skaten en speelt in verschillende producties waaronder de musical ‘Eindeloos’ en voorstellingen van dansgroep AYA. Hiernaast is hij veel in het Vondelpark te vinden en sluit hij verbonden en vriendschappen met skaters, dansers en acteurs. Zijn nieuwe netwerk inspireert hem in 2000 tot het maken van zijn eerste stuk: ISH. De naam is afgeleid van het Engelse achtervoegsel ‘-ish’ (’-achtig), een woord dat staat voor iets dat je niet precies kunt definiëren, omdat het zowel het één als het ander is.
“Tijdens een ontmoeting met een Amerikaanse danser sprak ik over alles wat ik wil doen, alles wat ik inspirerend vindt en over mijn weerzin te kiezen voor slechts één discipline. Hij vertelde me: “You are ISH, you’re a bit of everything and that’s your strength.”

In het daaropvolgende decennium is de ster van ISH rijzende; elk jaar verschijnen er meerdere multidisciplinaire voorstellingen die een breed publiek aanspreken. Ook wordt de vlam doorgegeven aan de volgende generaties door middel van workshops en residencies. In deze educatieprojecten worden jongeren in binnen- en buitenland begeleid bij het maken van hun eigen voorstellingen.
Naast zijn werkzaamheden als performer en artistiek leider bij ISH is Marco actief op verschillende vlakken in het creatieve werkveld. Zo maakt regisseur Wilko Bello een documentaire over hem, ‘Wheels of Fortune’, die wordt uitgezonden door de NPS en bekroond op het IDFA. Marco speelt rollen in onder andere de AT5 soap ‘Westside’, de televisiefilm ‘Vrijdag de 14de: Wake up call’ en de bioscoopfilm ‘Down’. Ook vertolkt hij de hoofdrol in Ruth Meyer’s dansfilm ‘Equilibrium’.
Krisztina de Châtel vraagt hem voor het stuk ‘Dynamix’, waarin hij niet alleen meespeelt maar waarvoor hij ook choreografie-bijdragen levert. Zijn regie- en choreografiekwaliteiten worden ook benut door kunstopleidingen als Artez en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) waar hij voorstellingen regisseert.

Op televisie is de creatieve duizendpoot twee jaar als jurylid te zien in het populaire televisieprogramma ‘So You Think You Can Dance’. De NPS zendt de dansfilm ‘Hyperscape’ uit waarin Marco behalve de hoofdrol ook , samen met Wilko Bello, de regie op zich neemt. In 2015 is hij te zien in het nieuwe programma The Freestyle Games van BNN waar hij jurylid en coach is.