MODERN SAMURAI – VERDIEPING

Kom je binnenkort naar Modern Samurai? Op deze pagina is meer achtergrondinformatie over de voorstelling te vinden.
Klik op de verschillende onderdelen om er meer over te weten te komen. Vergeet niet om onderaan deze pagina de freerun-quiz te spelen! Herken jij alle sprongen?

Het verhaal

Het thema van de voorstelling is geïnspireerd op het verhaal van Robin Hood. Een iconisch figuur dat in veel verhalen en films terugkomt die draaien om thema’s als ongelijkheid en verschil tussen arm en rijk. Robin Hood wordt afgebeeld als een held van de ‘gewone burgers’. In de modernere versie van het verhaal werd aan de legende toegevoegd dat hij stal van de rijken om vervolgens de buit onder de armen te verdelen. Op deze manier vecht Robin Hood tegen ongerechtigheid en ongelijkheid.In Modern Samurai is de groep freerunners en breakers een moderne versie van Robin Hood. De groep woont in een achterstandswijk en gebruikt de sport om zichzelf op een vreedzame manier te vermaken, zonder in aanraking te komen met drugs en criminaliteit.

Alicia, het zusje van Bart (1 van de freerunners) wilt niks liever dan bij de groep horen. Dit lukt haar, maar helaas komt zij niet snel daarna in het ziekenhuis terecht. In het ziekenhuis blijkt dat Alicia een nieuw hart nodig heeft. Volgens de behandelend arts is de enige kans op een nieuw hart, dit te kopen op de zwarte markt. Dit nieuwe hart wordt niet gedekt door de verzekering, en kost dus veel geld. De breakers en freerunners willen natuurlijk niet dat een lid van hun crew overlijdt en daarnaast ze vinden het onterecht dat Alicia zou moet sterven, alleen omdat zij uit een arm gezin komt.

Als reactie hierop besluit de groep in de voetsporen van Robin Hood te treden… Ze splitsen zich op in kleine groepjes en overvallen de huizen van de rijken. Lukt het ze om op tijd het geld bij elkaar te krijgen voor de harttransplantatie?

De Dansers

Klik op de foto's om meer te weten te komen over de dansers.

Dietrich Pott
Dietrich is een van de oprichters van de Surinaamse hiphop/breakdance-groep Myztikal, waarmee hij in 2009 de Battle of the Year Caricom won. Daarna toerde hij met de groep door de Benelux en deed hij mee aan Holland’s Got Talent. Dietrich danste vier jaar bij danstheatergroep AYA en was onder de vlag van is ISH te zien in Narnia en Jungle Boek. Dietrich is een veel geziene deelnemer aan battles en geef daarnaast les.

Oscar Starink
Oscar is een b-boy in hart en nieren en is een van de vaste crewleden van de Underdogz crew. Sinds 2015 geeft hij les en leert hij jongeren alles over toprocks, power moves en head spins. In zijn lessen staat persoonlijke ontwikkeling centraal. In 2018 won deze Utrechtenaar de nationale voorronde van het wereldkampioenschap, de Red Bull BC One Holland Cypher.

Bart van der Linden
Bart van der Linden werd in 2016 wereldkampioen freerunning. Daarnaast organiseert hij al voor de vijfde keer Hop the Blok, het freerun festival van Eindhoven. Freerunning begon voor Bart allemaal toen hij de film Yamakasi zag. Freerunning ziet hij als sport, kunst, maar ook als vorm van meditatie.

Luis Alkmim
Luis Alkmim, hij is snel en heeft krachtige bewegingen. Geboren in Brazilië en verhuist naar Lissabon in 2006. Hij is lid van het Line Team en JUMP Freerun en daarnaast zeker een belangrijk figuur in het Portugese parkour en freerun circuit. Luis was samen met Bart ook te zien in de ISH voorstelling Elements of Freestyle.

Constantin Trommlitz
Constantin is een actieve danser die vooral focust op breakdance en acrobatiek. Hij danst voor verschillende theaters en doet vaak mee aan breakdance competities. Daarnaast is hij bezig met het oprichten van zijn eigen dance company ‘Fractal’ met Alicia Fuentes, Robert Villedieu en Zino Schat.

Matthias Mayer
Matthias doet al ruim 8 jaar aan parkour en brengt daarmee heel veel ervaring met zich mee. Hij is één van de bekendste parkouratleten in Duitsland. Hij heeft al meegedaan aan meerdere grote producties waaronder verschillende reclames en films. Zijn stijl is eigen en staat bekend om de complexiteit van sprongen.

Alicia Fuentes
Alicia is een bijzondere danseres met een achtergrond in moderne dans en ballet. Ze heeft de overstap gemaakt naar breakdance omdat ze daar meer vrijheid vindt in haar bewegingen. Samen met Constantin is zij medeoprichter van Fractal en ontwikkelt zij ook de visuele identiteit. Eerder werkte zij voor dansgroepen AYA en DOX.

Endijs Miscenko
Endijs was als kind altijd al bezig met beweging, in de vorm van atletiek dans of basketbal. In 2010 ontdekte hij voor het eerste Parkour, en werd na het zien van de film Yamakasi echt enthousiast . In de freerun wereld staat Endijs bekend om zijn precisie, kracht en skills. Nu hij onderdeel is van Modern Samurai weet hij zeker dat hij vaker aan grote theater producties mee wilt doen.

Foto’s door Michel Post

De maker

Choreograaf Marco Gerris volgde zijn opleiding aan de Antwerpse Toneelschool Herman Teirlinck, het Hoger Instituut voor Danspedagogiek en het Open Living Theater (Antwerpen).
Eind jaren negentig ging hij aan de slag als danser, skater en acteur.

Inmiddels is hij artistiek leider van ISH, het cross-over dansgezelschap dat hij in 2000 oprichtte. De naam komt van het Engelse achtervoegsel ‘-ish’ (-achtig), dat je achter een woord kan plakken als je niet precies weet wat het inhoudt.

Met ISH maakt hij elk jaar meerdere multidisciplinaire voorstellingen die een breed publiek aanspreken en hij geeft de vlam door aan de volgende generaties door middel van workshops.

Marco houdt zich naast dans ook bezig met andere gebieden in het creatieve veld: zo heeft hij geacteerd in een soapserie en diverse (internationale) films en vertolkte hij de hoofdrol in twee dansfilms. Bij de dansfilm Hyperscape, was hij ook 
verantwoordelijk voor de regie. Verder was Marco bijvoorbeeld twee jaar te zien als jurylid in So You Think You Can Dance.

Foto door: Studio Breed

Waarom wilde je deze voorstelling maken?
Ik liep al een tijdje met de gedachte rond om een voorstelling te maken geïnspireerd op een actie film. De film Yamakasi was de eerste film op gebied van freerunning/parkour. Daarnaast heeft de film ook nog eens een leuk en inspirerend verhaal, gebaseerd op het thema ‘Robin Hood’. Ik vind parkour/freerunning een hele mooie intrigerende stijl. Daarom droomde ik ervan om met de beste freerunners van de wereld samen choreografieën te bedenken.

Wat maakt deze voorstelling speciaal vergeleken met andere voorstellingen?
Het is de eerste keer dat breakdance en freerunning, op zo’n hoog niveau, elkaar tegen komen in het theater. Soms voelt het alsof je naar een film zit te kijken en niet naar een theater voorstelling.

Kun je wat vertellen over het decor?

Het verhaal speelt zich af in een achterstandswijk van een grote stad. We zien een skyline als horizon. Het decor is zo ontworpen dat het lijkt alsof we boven op een heel hoog flatgebouw zitten. In deze voorstelling is het decor een 9e en extra performer; er wordt zoveel in geklommen, gesprongen, gehangen. Overal in het decor zijn er eindeloze opties voor de performers om mee te spelen.

Wat zien we op de videoprojecties tijdens de voorstelling?

Boven op het dak zien we een groot ledscreen dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Vaak is het alleen ‘maar’ een billboard met reclames, maar er zitten ook verwijzingen en boodschappen in die slaan op de voorstelling. Ook wordt het billboard vaak ‘gehacked’ door de performers en zien we nuttige informatie die het verhaal versterken. Als laatst versterkt het ledscreen de dans door middel van VJ-beelden.

Breakdancen

Breakdance is een techniek binnen het dansen waar erg veel training en discipline voor nodig is. Bij breakdance draaien ze bijvoorbeeld op hun hoofd (headspin) en daarvoor hebben ze gekke mutsjes op. De headspin is een van de basisbewegingen van breakdance, een atletische dansvorm die voortkomt uit de hiphop cultuur.

Veel van die basisbewegingen worden op de grond uitgevoerd. Een van de eerste bewegingen die elke breakdancer leert is de sixstep: een opeenvolging van zes stappen op handen en voeten. Als je die onder de knie hebt kun je verder oefenen aan bijvoorbeeld de windmill of de headspin. Bij een windmill gooi je je benen als een soort molenwieken door de lucht. Super spectaculair. Het lijkt soms bijna op turnen of atletiek maar dan met veel meer ritme en flair. Het blijft tenslotte wel dansen. Breakdancers, of b-boys, houden ervan om in battles te laten zien wie er op de mooiste manier verschillende technieken kan vertonen.

Vaak staan de toeschouwers in een kring en mogen twee dansers, of twee groepen, om de beurt laten zien wat ze in huis hebben. Het is belangrijk dat je een goede techniek hebt maar eigenlijk is de manier waarop jij een beweging doet nog veel belangrijker. Je moet iets van jezelf laten zien, iets nieuws.
Aan het eind van een reeks bewegingen stopt de danser vaak in een freeze. Je bevriest dan in een mooie positie. Net als bij alle bewegingen kosten de mooiste freezes heel veel oefening. Je bent niet zo maar een breakdancer.

De vorm breakdance past goed bij deze voorstelling omdat het een krachtige dansvorm is. Je kunt heel veel emotie in je bewegingen kwijt waardoor je een krachtig verhaal kunt vertellen. Net zoals freerunning is breakdance ook op de straat begonnen. Een verschil: breakers werken vaak op de grond en freerunners in de lucht!

Zie hieronder een battle van Oscar Starink, één van de dansers van de voorstelling. En hij wint!

Freerunning en parkour

Het ontstaan van parkour
Je zou het misschien niet zeggen, maar freerunning en parkour bestaan al best wel lang. Het stamt namelijk af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog in 1955. De militairen werden zo getraind dat ze op elke situatie voorbereid waren. Onder de militairen bevond zich ook de Franse turner Raymond Belle. Hij legde de focus tijdens de training op het zichzelf zo snel mogelijk van de ene naar de andere plek verplaatsen. David Belle, de zoon van de Franse turner, nam de interesse van zijn vader over. Al op jonge leeftijd zag hij het als uitdaging om over vele obstakels in de omgeving van Lisses te bewegen. Later voegden ook anderen zich bij deze beweging, zoals Sebastien Foucan (later bekend als oprichter van de sport freerunning). Zo groeide freerunning steeds meer tot een echte discipline. David Belle's vriendengroep richtte vervolgens een groep op: Yamakasi, waar later ook de film over werd gemaakt. Nu bestaat er nog steeds een soortgelijke groep met de ex-Yamakasi-leden genaamd Majestic Force.

Verschil tussen parkour en Freerunning
Het verschil tussen parkour en freerunning (free-style parkour) zit vooral in de stijl. Bij parkour gaat het erom dat je zo snel mogelijk een bepaalde weg aflegt, waarbij je mentale en fysieke obstakels tegenkomt. Bij freerunning gaat het er niet om hoe snel je die route aflegt, maar hoe sierlijk je dit doet. Waarbij ook 360’s en flips worden gemaakt.

Freerunning en parkour in beeld
Bij freerunning gaat het er dus om dat je je op een mooie en krachtige manier over obstakels heen beweegt. Binnen freerunning bestaan veel verschillende sprongen en technieken. Bekijk eerst maar is onderstaand filmpje. Dit is een compilatie filmpje van freerunners uit 2018.

Best of Parkour and freerunning 2018

En bekijk bijvoorbeeld eens dit filmpje van het jongste freerun talent van Nederland: Noa Diorgina Man. Die zilver won tijdens de World Cup – Air Whip Challenge in Zweden.

Naast de vele filmpjes op YouTube worden er ook hele mooie (poëtische) documentaires gemaakt over freerunning. Een voorbeeld daarvan is Balancing Organisms. In deze poëtische documentaire springen atleten door de stad van dak naar dak. Filmmaker Juriën Cornelissen maakt de fysieke ervaring en het avontuur van deze sport voelbaar in zijn spannende film.

KIJK HIER DE 2DOC: BALANCING ORGANISMS

DOE-opdracht: verbreed je freerun-kennis!

Om je wat meer te leren over de wereld van freerunning en je meer inzicht te geven in de verschillende sprongen hebben we hieronder een overzicht gemaakt. Klik op de verschillende namen en je krijgt een kort filmpje te zien. Concentreer je goed, want jouw kennis over deze sprongen wordt zometeen getest in de freerun-quiz!

Klik op de namen van de sprongen hieronder om het filmpje van de sprong te bekijken.

De quiz

Jullie hebben nu heel wat verschillende sprongen binnen freerunning kunnen bekijken. Nu is het tijd om jullie kennis te testen. Druk op onderstaande link en doe de quiz. Je krijgt steeds een filmpje van een bepaalde sprong te zien. Vervolgens is het aan jou om hier de juiste benaming bij te kiezen!

DOE DE QUIZ!